Alta Genetics

Create Value, Build Trust, Deliver Results

Veehouderij kennis
Basiskennis veehouderij
Alles over:

Veehouderij kennis

woensdag, 08 juli 2015

Alta Advantage Italië Spotlight: Lembo Farm

Aantal melkkoeien: 300
Melkstal: 2x 10 visgraat – De-Laval
Melkproductie: 37 kg/day 3,6% Fat  - 3,2% Protein
Grond: 420 (170 hectares)
Gewassen: 35% alfalfa; 20% sorghum; 45% Mais, (zowel Sorgum en mais) Dubbele teelt met raaigras
Pregnancy Rate: 19
Aantal medewerkers: 3 full time familieleden, 2 part-time familieleden + 4 andere werknemers
Fokdoel: 45 % Productie | 45 % Gezondheid | 10 % Exterieur

Met de ligging van het bedrijf in het dorp Rocca De’Baldi, in het hart van de provincie Cuneo, Italië, is het geen verrassing dat de Comino familie, die het Lembo bedrijf runnen, ooit zijn begonnen met Piemontese koeien. Deze regio is het centrum van de Piemonte regio, waar het wereldberoemde vleesvee vandaan komt.

De Comino’s hebben de originele Piemontese fokkerij tot begin 80-er jaren met succes gevoerd, totdat de crisis in de vleesindustrie hen deed realiseren dat het tijd was om te starten met melkvee.

In eerste instantie hebben ze geprobeerd om de Piemontese koeien met Holsteins te kruisen. Ondanks dat de kruislingen duidelijk beter produceerden dan de Piemontese, was de productie nog niet hoog genoeg. Later in de 80-er jaren besloten ze om volledig om te schakelen naar de zuivere Holstein koeien.

Ze togen naar de aangrenzende regio, Lombardije, naar de drie meest veedichte gebieden van Italië: Cremona, Brescia en Montova, waar ze 100 Holstein vaarzen aankochten.

In die tijd stonden de koeien nog aangebonden in de oude stal. In de midden 90-er jaren bouwden zij hun eerste loopstal voor 120 koeien. Later groeide het bedrijf snel door naar 200 koeien in 2006, waarna een paar jaar later een andere nieuwe stal werd gebouwd in 2012. Hierdoor groeide het Lembo bedrijf door naar de huidige omvang van 300 koeien.

De Comino familie denkt dat de hoeveelheid land nu goed past bij het aantal koeien wat ze melken. Om genoeg voer voor de koeien en het jongvee te produceren verbouwen ze op de 170 hectare 35% Luzerne, 45% Mais en 20% Sorghum. Zowel de mais als de sorghum wordt pas gezaaid nadat één snee raaigras is geoogst. Bijna alle gewassen worden ingekuild. Door inkuilen denkt Mauro Comino dat hij de droge stof opname en voederconversie kan verhogen. Tevens is volgens hem het lagere eiwit percentage in het rantsoen voor melkkoeien goed voor de gezondheid van de koeien en zijn de voerkosten relatief lager.

Koe comfort

Op het Lembo bedrijf is men zeer trots op de nieuwe houten stal uit 2012. Hierin bevinden zich een voldoende aantal ligboxen, brede looppaden en oversteken en een overdaad aan waterbakken onder een geïsoleerd dak.

Met deze inrichting zorgen ze voor een optimaal koecomfort, waardoor de Comino’s verlichting zien in het managen en gezond houden van hun veestapel. Door 3x daags te melken hebben ze tevens de melkproductie verder kunnen verhogen en is ook de uiergezondheid sterk verbeterd.

De Comino’s passen een 14-11 pre-sync- ovsync programma toe, waardoor ze alle koeien op 75 dagen in lactatie kunnen insemineren. Hierbij halen ze een 38% Conception Rate. In een poging dit percentage verder te verhogen, geven ze nu een tweede PG in de ovsync, waardoor ze verwachten nog 3% hoger uit te komen.
 

Gemiddelde Conception Rate door lactatie bij Lembo Farm

Eigen fokdoel en genomic testen

Bij de start in 2013 was het Lembo bedrijf één van de eerste bedrijven die deelnamen aan het Alta Advantage programma in Italië. Hoofdreden hiervoor was de vruchtbaarheid van de Alta stieren, die zoveel beter is dan die van andere KI organisaties. Dus toen Alta Italië Accountmanager, Massimo Beltramino hen vroeg aan het Alta Advantage programma deel te nemen, was de beslissing snel genomen.

Belangrijkste punten om te verbeteren op het bedrijf zijn de productie en de vruchtbaarheid. Alta Advantage Manager, Mattia Lucia heeft geholpen in het neerzetten van het fokdoel, met de meeste nadruk op productie (45%) en gezondheid (45%) en de laatste 10% op exterieur.

De Comino’s willen hun genetische vooruitgang nog verder verhogen door alle pinken op genomics te onderzoeken. De 50% hoogste vaarzen, gerangschikt op het eigen fokdoel, worden dan geïnsemineerd met 511 gesekst sperma.

Met het hoge niveau van management op het Lembo bedrijf, herkent het team duidelijk wat het verschil in genetische aanleg tussen dieren oplevert en is trots om partner te zijn met Alta om de genetische aanleg van het bedrijf verder te verhogen.
Agostino Bolli
Agostino Bolli
Country Manager Italy
agostino.bolli@altagenetics.com
Italy

 
 

Producten & Programma's