Alta Genetics

Create Value, Build Trust, Deliver Results

Veehouderij kennis
Basiskennis veehouderij
Alles over:

Veehouderij kennis

vrijdag, 01 april 2016

Alta Advantage Spotlight: Arend van der Louw

Arend van der Louw (links) met Alta Account Manager Douwe-Jan Sietsma

Aantal koeien: 175
Melproductie: 10.700 kg/koe/jaar 4.12%V / 3.30%E
Melkstal: 2x10 zij-aan-zij
Gewassen: mais en gras voor het vee | suikerbieten, aardappels, uien, tarwe
Aantal werknemers: Arend, 1 full-time medewerker en een aantal mensen die helpen met melken
Genetisch plan: 50% Productie | 15% Gezondheid | 35% Exterieur

Image description

Niet veel Nederlandse veehouders kunnen zeggen dat zij twee miljoen kg melk geleverd hebben met 200 koeien, die twee keer daags gemolken zijn. Melkveehouder Arend van de Louw leverde vorig jaar deze mooie prestatie.

Dichtbij Lelystad bevindt zich het zeer nette bedrijf van Van der Louw, waar men vijf jaar geleden een nieuwe transitiestal gebouwd heeft. Arend wilde zijn melkkoeien de gelegenheid geven om met een geode start van de lactatie te beginnen en geeft aan dat de stal, gericht op transitie- en kalfkoeien, zichzelf al heeft terug betaald.

De kalveren zitten in groepen bij elkaar en krijgen melk via een drinkautomaat. Zij blijven op het hoofdbedrijf tot zij een leeftijd hebben van 6 maanden. Daarna gaan ze naar een afzonderlijk jongveebedrijf, waar ze blijven tot vlak voor het afkalven.

Arend is een doelbewust persoon, die een zo hoog mogelijke productie probeert te realiseren met zijn veestapel. Hij realiseert zich dat hij een lange weg heeft afgelegd sinds hij gestart is. Hij vertelt hoe blij hij was met een vol melkglas toen hij startte, maar is nu pas tevreden met een zo hoog mogelijke waarde op de melkmeter. 

 

Bescheiden legt hij uit dat hij altijd zijn filosofie gevolgd heeft om probleemloze koeien te fokken die veel melk produceren. Met dat in gedachten heeft hij zijn eigen genetische plan opgezet, als onderdeel van het Alta Advantage programma drie jaar geleden.

Van het totale fokdoel is 50% toebedeeld aan de productiekenmerken kg melk en eiwit. Daarnaast heeft hij 15% gericht op gezondheidskenmerken om de probleemloze koeien te fokken die hij graag ziet. De overige 35% van het fokdoel is gericht op exterieur en is onderverdeeld op uier, beenwerk, kracht, achteraanzicht benen, achteruierhoogte en uierdiepte.

Het succes van Arend eindigt niet bij de imposante melkproductie die hij met zijn veestapel bereikt. Hij heeft niet alleen een grote passie voor zijn koeien, maar ook voor de gewassen die hij verbouwt. Met het oog op zijn leeftijd is de groei van het bedrijf van Arend gestabiliseerd, hoewel hij eigenlijk het liefst door zou groeien. Desondanks blijft de passie voor het halen van de hoogst mogelijke productie uit zijn
veestapel bestaan.

   

 
Chrissy Meyer
Chrissy Meyer
US Marketing Manager
cmeyer@altagenetics.com
United States

 
 

Producten & Programma's